Društvo RIRDS

_

Društvo RIRDS

Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društvo iz Solkana je bilo ustanovljeno v začetku leta 2002 na pobudo skupine ljubiteljev ustvarjanja v lesu. Namen ustanovitve je bil povezovanje vseh, ki jih privlači toplina lesa in imajo željo po druženju in sodelovanju.  Društvo ni bilo ustanovljeno zgolj slučajno v Solkanu. Ta kraj ima namreč stoletno tradicijo mizarstva, ki jo skuša društvo s svojim delovanjem ohranjati kot pomembno kulturno dediščino.

V zadnjih letih postaja društvo čedalje bolj prepoznavno in s svojimi aktivnostmi prisotno na Goriškem in v sosedni Italiji. S svojimi številnimi in bogatimi razstavami je v tem prostoru navdušilo že mnoge občudovalce preprostih, marsikdaj vrhunskih, umetnin svojih članov.

Število članov se iz leta v leto povečuje, saj se pridružujejo tudi taki ljubitelji umetnosti, ki ustvarjajo v kamnu, glini, steklu, tekstilu in kovini. Člani prihajajo iz širše okolice Nove Gorice, iz Soške in Vipavske doline in celo s Krasa. V zadnjih letih na njihovih razstavah sodeluje čedalje več ustvarjalcev slovenske in italijanske narodnosti iz zamejstva. Društvo skrbi tudi za izobraževanje svojih članov z organiziranjem različnih strokovnih predavanj, delavnic ter tečajev.

Pri svojem ustvarjanju morajo poznati različne vrste materialov, njihovo strukturo in lastnosti ter obvladati tehnike in veščine obdelave. Za oblikovanje so pomembne ideje, ustvarjalni navdih, ter veliko časa in potrpljenja. V praktičnem uresničevanju svojih zamisli najdejo rešitve v obliki estetskega likovnega izražanja. Izpod njihovih spretnih rok prihajajo lepe, dragocene in trajne unikatne stvaritve.     (M. Polanc)

Na spodnjem linku kdor želi, dobi pristopno izjavo:

PRISTOPNA IZJAVA